Wie komt op jou het meest gastvrij over?

Om die vraag te beantwoorden, is het handig helder te hebben, wat gastvrij zijn nu precies inhoudt of betekent. Laten we eerst de betekenis van gastvrijheid eens opzoeken. Wanneer we de Dikke van Dale erbij pakken zien we het volgende:
gast·vrij· (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord): gul in het ontvangen van gasten. 

Gastvrijheid

Je wilt er dus voor zorgen dat een klant of gast zich welkom voelt bij de organisatie waar jij werkt. Dit kan een restaurant zijn, bedrijf, instelling, café of hotel.  Om gastvrij te zijn zet je telkens net dat stapje extra.

Stapje extra

Dat stapje extra hoeft niet ingewikkeld te zijn.  Om de vraag van dit artikel te beantwoorden, kijken we naar bovenstaande foto. 

Gastvrijheid is excellent gastheer of gastvrouw zijn

De houding en het gedag van medewerkers is zo belangrijk. Daarbij gaat het om oprechte aandacht, passie, representativiteit, kennis van zaken, ‘tone of voice’ en mensenkennis. Op bovenstaande video zie je dat de man op links net even oogcontact maakt, zijn gasten voorziet van een gulle glimlach. De dame op links is gefocust, maar kan op een gast wat nors overkomen. Uiteraard zijn wij ervan bewust dat deze foto slechts een momentopname is.