Verwachtingen over horeca na corona positief!

Volg je passie, zo luidt de kop op AD.nl. Dát willen alle MBO Amersfoort scholen examenleerlingen die op dit moment moeten kiezen voor een vervolgopleiding op het hart drukken. 

Op dit moment lijkt schijn-baanzekerheid lijkt het te winnen van passie, aldus Bert van Wede, directeur Onderwijsbedrijven van MBO Amersfoort. ,,Jongeren twijfelen nu over een opleiding tot kapster, steward of gastvrouw. Die zorgen zijn vooral gebaseerd op kortetermijndenken. Dat is ook logisch als je jong bent en voor een carrièrebepalende keuze komt te staan. Maar op de langere termijn is er voldoende perspectief voor de beroepen die nu onder druk staan. Over drie jaar, als de opleiding is afgerond, kan er maar zo weer een tekort aan personeel zijn in deze sectoren.’’

Als voorbeeld noemt Van Wede de crisis van 2008: ,,Toen stortte de bouw in en wilde niemand meer een opleiding in deze richting volgen. Het effect daarvan was dat, toen de bouw weer aantrok er een groot tekort aan vakkrachten was.’’ 

Passie

De directeur Onderwijsbedrijven van MBO Amersfoort wil toekomstige studenten op het hart drukken hun passie te volgen. Een driejarige studie volgen die eigenlijk niet bij je past is een heel lange zit. Verkeerde studiekeuzes van nu, kunnen leiden tot vroegtijdig stoppen met studeren of omscholing op een later moment. De school wil aankomend studenten daarvoor behoeden onder meer met een online Open Huis.

ING bank

Gelukkig komen er alweer de eerste positieve geluiden vanuit de financiële sector. Volgens ING zet de horeca dit jaar de eerste voorzichtige stappen richting herstel. De terugkeer naar pre-corona omzetten zal uiteraard wel een paar jaar duren, voorspelt de bank, maar al in 2021 zal de omzet van restaurants en cafés sterk herstellen en de horecabestedingen zullen daardoor in 2021 ook sterk opveren.

Volop vakanties in eigen land

De omzet van hotels krabbelt in 2021 weer enigszins op. Vakantieparken ontvangen overwegend Nederlandse gasten en hebben de draad weer snel op kunnen pakken na de eerste lockdown. Vooral in de eerste helft van 2021 blijft de animo voor vakanties in eigen land groot.  Volgens de bank is bijna 45% is positiever gaan denken over een vakantie in eigen land en overweegt ook in 2021 op vakantie te gaan in Nederland. Ook dit biedt volop kansen in de vakantiesector in eigen land. 

Keuzes, keuzes

Kiezen voor een vervolgopleiding is al niet gemakkelijk.  Echter, wanneer jij klaar bent met je vervolgstudie, ben je zo drie, vier, vijf jaar verder.

Bron: AD.nl, De Stentor, ING, Misset Horeca

Privacy-instellingen

Wij optimaliseren graag onze website, daarom maken wij gebruik van cookies. Wijzig je voorkeuren of bekijk ons privacybeleid.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen