Oproep via Nieuwsuur: ‘Corona is tijdelijk, kies tóch voor horeca.’

De situatie in de horeca is volgens Gert-Jan Lantinga, voorzitter van het college van bestuur van MBO Amersfoort, van zeer tijdelijke aard. “Zodra de cafés en restaurants weer opengaan, ziet de arbeidsmarkt er totaal anders uit. Hugo de Jonge zegt dat in juni iedereen geprikt is, weliswaar met een slag om de arm. Maar toch: ik ga ervan uit dat de horeca binnenkort echt opengaat. En dan zul je zien dat er enorm veel werk is.”

Ook Nieuwsuur-econoom Mathijs Bouman adviseert leerlingen om niet te veel naar de korte termijn te kijken. “Kijk vooral naar de sectoren waar veel vacatures waren voor deze crisis, in 2019. Dan zie je dat er grote tekorten waren aan mbo-ers in de horeca, bouw en zorg.”

Rooskleurige toekomst volgens student Cynthia

Toch zien veel mbo-studenten hun kansen op de arbeidsmarkt rooskleurig in. Nieuwsuur spreekt met vier studenten die de komende maanden hun diploma halen. Eén van die studenten is: Cynthia van Beek (19). Zij volgt de opleiding manager horeca aan Hotelschool Amersfoort.

De horeca ligt grotendeels stil, dus moet Cynthia wachten totdat ze haar eindstage bij een vakantiepark kan lopen. Toch hoopt ze nog voor de zomer haar diploma op te halen. Zorgen om de toekomst heeft ze niet: “Door de crisis zijn veel mensen in de horeca iets anders gaan doen. En dus zijn hotels en restaurants nu al op zoek naar personeel. Het coronavirus is binnenkort weg en dan heb ik, denk ik, een goede kans op een baan.”

Vroeger droomde Cynthia van een eigen pannenkoekenrestaurant, maar nu wil ze manager worden in een leuk hotel. Om dat te bereiken gaat ze nog doorstuderen op het hbo. “Ik ben nog heel jong en aan een extra diploma heb je nog meer. In de tussentijd kun je nog extra praktijkervaring opdoen. Ik denk dat het allemaal win-win is.”

Gisteren werd er een item in Nieuwsuur uitgezonden met onze studenten van de hotelschool en Gert-Jan Lantinga van het College van Bestuur. Bekijk het item op Nieuwsuur hier. Het start bij minuut 20.07

Bron: NOS.NL, NIEUWSUUR

Privacy-instellingen

Wij optimaliseren graag onze website, daarom maken wij gebruik van cookies. Wijzig je voorkeuren of bekijk ons privacybeleid.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen