‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Zelfstandig werkend kok

Aanmelden BOL Aanmelden BBL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25182
Leerweg: BOL, BBL
Niveau: 3
Duur opleiding: 3 jaar
Startdatum: Augustus

Food is life! Jij hebt een passie voor koken en lekker eten. Jij wilt er alles aan doen om een goede kok te zijn en complete gerechten leren maken. Je wilt graag leren welke smaken goed bij elkaar passen en hoe je die kunt combineren. Het liefst op een verrassende manier. Verder kun je ook goed plannen en leidinggeven.

Dit is jouw toekomst

Je werkt hard. Je begint elke dag met de voorbereiding. Daarna ga je met je team aan het werk. Je organiseert alles en je hebt alles onder controle. Aan het einde van de avond sluit je af. Ook ben je vriendelijk, voor je collega’s in de keuken en natuurlijk voor de gasten. En als deze niet tevreden zijn, zorg jij ervoor dat ze toch tevreden weer naar huis gaan.

Je doet ook de administratie. Jij weet wat er in gerechten zit en hoe ze klaargemaakt worden. Daarom kun je alle gasten goed helpen, ook als ze allergisch zijn of speciale wensen hebben.

Zo ziet jouw opleiding eruit

Je doet deze opleiding in een gecombineerde leerweg BOL/BBL. Dit houdt in dat je het eerste jaar op school begint met de beroepsopleidende leerweg (BOL). Daarbij volg je theorielessen en krijg je praktijkinstructie in de bijzondere leeromgeving op een van de locaties van Hotelschool Amersfoort. Ook loop je in het eerste jaar een stage van twee dagen in de week bij een erkend leerbedrijf.

Vanaf het tweede jaar ga je verder in de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Je werkt dan 32 uur per week in het bedrijfsleven en de overige 6 tot 8 uur in de week ga je naar school. Je moet dan een baan hebben voor 32 uur in de week bij een leerbedrijf met een erkenning op niveau 3.

De opleiding duurt maximaal 3 jaar. Afhankelijk van jouw vooropleiding en werkervaring kun je instromen vanaf leerjaar 2.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een zelfstandig werkend kok precies moet kunnen. Dit bestaat uit kerntaken binnen een basis- en een profieldeel en verschillende keuzedelen.

Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

 • Je bereidt gerechten
 • Je beheert de keukenvoorraden
 • Je vernieuwt en verbetert de dienstverlening in de keuken
 • Je geeft leiding en voert beheerstaken uit

Verplichte vakken bij deze opleiding zijn: vaktheorie, Engels, Nederlands, rekenen, economie en loopbaan en burgerschap.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

 • vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo theoretische leerweg of
 • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
 • diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2)

Opleidingskosten

Ben je jonger dan achttien jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Vanaf je achttiende jaar zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Het lesgeld voor BOL-opleidingen voor schooljaar 2022-2023 is € 1.239,-.

Het lesgeld voor BBL-opleidingen voor schooljaar 2022-2023 is voor:

 • Entree- en basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2) € 258,-.
 • De vak-, middenkader- en specialistenopleiding (niveau 3 en 4) € 624,-.

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Bestellen leermiddelen
Voor het bestellen van leermiddelen kun je terecht bij Studers. Bekijk en lees de instructie.
Meer informatie over de kosten van leermiddelen.

Laptop
Voor je opleiding heb je een laptop nodig. Wat moet je laptop kunnen?

Zijn de kosten een probleem?

Bij MBO Amersfoort kun je met financiële vragen terecht bij het Financieel Spreekuur (FIS). Zij denken met je mee over de mogelijkheden. Stuur je vraag per mail naar FIS@mboamersfoort.nl of WhatsApp of bel naar 06-15 28 32 14.

Voor sommige opleidingen heb je aanvullende kosten. Waar moet je rekening mee houden bij jouw opleiding?

 

Vervolgopleidingen

 • Leidinggevende keuken (niveau 4)
 • Gespecialiseerd kok

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Studie in Cijfers

Je studietijd is een tijd waarin je vrienden maakt, ontdekt waar je goed in bent, wat je leuk vindt en plannen maakt voor je toekomst. Het is dan ook belangrijk om je keuze te bepalen op basis van verschillende invalshoeken. Wil je weten hoe tevreden studenten zijn over MBO Amersfoort, je kansen op een baan of hoeveel studenten doorstromen naar een vervolgopleiding? Bekijk dan de laatste informatie van de BBL-opleiding en BOL-opleiding.