‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw

Aanmelden BOL Aanmelden BBL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25171
Leerweg: BOL, BBL
Niveau: 3
Duur opleiding: 3 jaar
Startdatum: September

Ben jij servicegericht en hou je ervan om van alles te regelen? Als je graag de leiding neemt, dan is misschien is Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw wel iets voor jou! Je gaat graag met mensen om en je kunt ook goed zakendoen. Je ziet wat er moet gebeuren en je kunt anderen overtuigen om dat uit te voeren.

Dit is jouw toekomst

Als zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw ben je een van de gezichten van jullie hotel of restaurant. Jij organiseert het werk en je werkt ook zelf in de bediening of bij reserveringen. Elke dag zorg jij voor een perfecte voorbereiding en goede afronding van jullie dienstverlening. Je bent pas tevreden als jouw gasten tevreden zijn. Alleen door goede samenwerking en een flexibele instelling kun je een goed resultaat bereiken, zeker in een horecabedrijf. Dat begrijp jij. Ook het administratieve werk hoort erbij. Gasten geef je goed advies: jij weet wat er in gerechten zit en hoe ze worden bereid. En je kunt combineren, daarom kun je gasten goed helpen een andere keuze te maken. Soms hebben je gasten een klacht. Dan los je dat op een vriendelijke manier op, zodat je gasten alsnog tevreden je bedrijf verlaten.

Zo ziet jouw opleiding eruit

Je doet deze opleiding in een gecombineerde leerweg BOL/BBL. Je begint het eerste jaar op school met de beroepsopleidende leerweg (BOL). Je krijgt theorielessen en praktijkinstructie in de bijzondere leeromgeving op een van de locaties van Hotelschool Amersfoort. Ook loop je in het eerste jaar een stage van twee dagen per week bij een erkend leerbedrijf.

Vanaf het tweede jaar ga je verder in de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Je werkt dan 32 uur per week in het bedrijfsleven en de overige 6 tot 8 uur in de week ga je naar school. Dit betekent dat je dan een baan moet hebben voor 32 uur per week bij een leerbedrijf met een erkenning op niveau 3.

De opleiding duurt maximaal 3 jaar. Afhankelijk van jouw vooropleiding en werkervaring kun je instromen vanaf leerjaar 2.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw precies moet kunnen. Dit bestaat uit kerntaken binnen een basis- en een profieldeel en verschillende keuzedelen.

Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

 • Je serveert en bereidt dranken en gerechten
 • Je voert voorbereidende en afrondende werkzaamheden uit
 • Je neemt reserveringen aan
 • Je ontvangt, adviseert en neemt afscheid van gasten
 • Je creëert een passende sfeer
 • Je werkt met de kassa
 • Je controleert, beheert, bestelt en ontvangt de voorraad

Verplichte vakken bij de opleiding Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw zijn: vaktheorie, Engels, Nederlands en rekenen, economie, loopbaan en burgerschap.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

 • vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo theoretische leerweg of
 • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
 • diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2)

Opleidingskosten

Ben je jonger dan 18 jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Ben je ouder dan 18 jaar, dan zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Voor een BOL-opleiding is het lesgeld € 1.202,- per schooljaar. Voor een BBL-opleiding op niveau 1 en 2 is het lesgeld € 250,- en voor niveau 3 en 4 opleidingen € 606,- per schooljaar.

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Vervolgopleidingen

 • Leidinggevende bediening (niveau 4)

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Studie in Cijfers

Je studietijd is een tijd waarin je vrienden maakt, ontdekt waar je goed in bent, wat je leuk vindt en plannen maakt voor je toekomst. Het is dan ook belangrijk om je keuze te bepalen op basis van verschillende invalshoeken. Wil je weten hoe tevreden studenten zijn over MBO Amersfoort, je kansen op een baan of hoeveel studenten doorstromen naar een vervolgopleiding? Bekijk dan de laatste informatie van de BBL-opleiding en BOL-opleiding.

Privacy-instellingen

Wij optimaliseren graag onze website, daarom maken wij gebruik van cookies. Wijzig je voorkeuren of bekijk ons privacybeleid.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen