‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Medewerker facilitaire dienstverlening

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25499
Leerweg: BOL, BBL
Niveau: 2
Duur opleiding: 2 jaar
Startdatum: September

Het is helaas niet meer mogelijk om voor deze opleiding aan te melden. Je kunt je wel aanmelden voor de opleiding allround medewerker facilitaire dienstverlening op niveau 3.

Zorg jij graag dat alles goed geregeld is? En vind je het leuk om met mensen te werken? Misschien is de opleiding Medewerker facilitaire dienstverlening wel wat voor jou! Je bent iemand die handig is en gastvrij te werk gaat. Verder kun je flexibel omgaan met wisselende situaties.

Dit is jouw toekomst

Als medewerker facilitaire dienstverlening werk je bijvoorbeeld in een school, ziekenhuis, hotel of een kantoor. Maar je kunt ook aan de slag op een vakantiepark, bij een evenementenlocatie of op het vliegveld. Je wil klanten en gasten ontzorgen en helpen. Zo assisteert je bij het beheer van gebouwen, help je bij de bevoorrading en doe je administratief werk. Verder verricht je ook cateringwerkzaamheden. Met je dienstverlenende instelling neem je werk uit handen van anderen. Zo draag jij bij aan het succes van de organisatie waar je werkt. Je doet veel verschillende dingen, elke dag wat anders.

 

Zo ziet jouw opleiding eruit

Je kunt de opleiding medewerker facilitaire dienstverlening op twee manieren doen.

In de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) werk je en ga je 1 dag per week naar school. In de beroepsopleidende leerweg (BOL)  ga je voor een combinatie van leren en beroepspraktijkvorming (bpv).

Tijdens jouw opleiding leer je alles wat je moet kennen en kunnen om een facilitair dienstverlener te worden.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een medewerker facilitaire dienstverlening precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken. Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

 • Je voert dienstverlenende werkzaamheden uit
 • Je assisteert bij voorraadbeheer
 • Je bereidt werkzaamheden voor en stemt af
 • Je draagt bij aan een veilige situatie
 • Je evalueert de werkzaamheden
 • Je maakt ruimtes gebruiksklaar
 • Je treedt op als aanspreekpunt
 • Je voert eenvoudige administratieve werkzaamheden uit
 • Je voert eenvoudige onderhoud- en herstelwerkzaamheden uit
 • Je voert werkzaamheden uit gericht op voeding
 • Je voert facilitaire werkzaamheden uit
 • Je assisteert bij beheer van gebouwen
 • Je voert cateringwerkzaamheden uit
 • Je voert logistieke werkzaamheden uit

Verplichte vakken bij deze opleiding zijn: Nederlands, rekenen, Engels, en loopbaan en burgerschap.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

 • vmbo basisberoepsgerichte-, vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo
  theoretische leerweg of
 • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
 • diploma entree-opleiding (mbo niveau 1)

Opleidingskosten

Ben je jonger dan achttien jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Vanaf je achttiende jaar zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Vanwege de coronacrisis neemt de overheid een aantal maatregelen om studenten te helpen. Eén van die maatregelen is dat er voor schooljaar 2021-2022 vijftig procent korting wordt gegeven op het lesgeld. Meer informatie hierover is te vinden op de website van DUO.

Het lesgeld voor BOL-opleidingen voor schooljaar 2021-2022 is € 608,- (de helft van € 1.216,-).
Het lesgeld voor BBL-opleidingen: entree- en basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2) is € 126,50 (de helft van € 253,-). De vak-, middenkader- en specialistenopleiding (niveau 3 en 4) is € 306,- (de helft van € 612,-).

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Les- of cursusgeld 2022-2023

De bedragen voor schooljaar 2022-2023 zijn op dit moment nog niet bekend. Het afgelopen schooljaar is door de overheid 50 procent korting gegeven op het lesgeld. Afhankelijk van eventuele coronamaatregelen kan het zijn dat wederom een korting wordt gegeven. Ga voor de zekerheid uit van de normale lesgelden. Zodra meer bekend is, zullen wij dat op onze website publiceren.

Bestellen leermiddelen
Voor het bestellen van leermiddelen kun je terecht bij Studers. Bekijk en lees de instructie.
Meer informatie over de kosten van leermiddelen.

Laptop
Voor je opleiding heb je een laptop nodig. Wat moet je laptop kunnen?

Zijn de kosten een probleem?
Zijn de kosten voor leermiddelen voor je ouder(s)/verzorger(s) misschien een probleem? Check of je gebruik kunt maken van de Regeling voorziening leermiddelen.

Voor sommige opleidingen heb je aanvullende kosten. Waar moet je rekening mee houden bij jouw opleiding?

 

Vervolgopleidingen

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Studie in Cijfers

Je studietijd is een tijd waarin je vrienden maakt, ontdekt waar je goed in bent, wat je leuk vindt en plannen maakt voor je toekomst. Het is dan ook belangrijk om je keuze te bepalen op basis van verschillende invalshoeken. Wil je weten hoe tevreden studenten zijn over MBO Amersfoort, je kansen op een baan of hoeveel studenten doorstromen naar een vervolgopleiding? Bekijk dan de laatste informatie van de BBL-opleiding en BOL-opleiding.