‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Manager / ondernemer horeca

Aanmelden BOL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25184
Leerweg: BOL
Niveau: 4
Duur opleiding: 4 jaar
Startdatum: September

Kun je goed communiceren en zie je wat er moet gebeuren? Misschien is manager of ondernemer horeca dan wel iets voor jou! Zowel restaurants als hotels zoeken personen die ondernemend, commercieel en sociaal zijn. Door je gedreven en flexibele instelling weet je anderen te motiveren.

Dit is jouw toekomst

Als ondernemer of manager moet je op alles letten. Is je personeel vriendelijk? Hoe zit het met de voorraden? En is de keuken hygiënisch? Het is wel hard werken in een hotel of restaurant, vaak op onregelmatige werktijden. Ook moet je kritisch zijn, want dat zijn je gasten en medewerkers ook! Je wilt dat de mensen met een goed gevoel naar huis gaan. Ze betalen om een fijne tijd te hebben. Je blijft rustig, ook als het druk is. Soms zijn je gasten niet tevreden, dan los je dat goed op. Als zelfstandig ondernemer let je ook op het geld. Alles moet betaald worden, de inkopen, de salarissen en jijzelf moet ook geld verdienen. Daarom moet je je administratie goed bijhouden, zodat je weet hoe het gaat met je bedrijf.

Zo ziet jouw opleiding eruit

De opleiding tot Manager/ondernemer horeca is een beroepsopleidende leerweg (BOL) en duurt vier jaar. Hier is bewust voor gekozen zodat je meer tools in handen krijgt dan bij andere opleidingen die korter duren. Zo heb je een streepje voor op de rest!
Tijdens je opleiding doe je onder meer praktijkervaring op in de bijzondere omgeving van Leerhotel Het Klooster. In het tweede, derde en vierde jaar loop je stages. Zo heb je straks al werkervaring als je op zoek gaat naar een baan.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een manager/ondernemer horeca precies moet kunnen. Dit bestaat uit kerntaken binnen een basis- en een profieldeel en verschillende keuzedelen.

Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

 • Ondernemen
 • Leidinggeven aan de onderneming
 • Meewerken in drank- en spijsverstrekkende bedrijven
 • Meewerken in logiesverstrekkende bedrijven

Verplichte onderdelen bij deze opleiding zijn: vaktheorie, Nederlands, Engels, een tweede moderne vreemde taal (Duits of Spaans), ondernemersvaardigheden, economie en rekenen, studieloopbaanbegeleiding en burgerschap.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

 • vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo theoretische leerweg of
 • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
 • diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3) vergelijkbaar beroep

Overige kosten

 • boeken/licenties €550,-
 • kleding €450,-
 • messenset €155,-
 • overige leermiddelen €135,-

Tijdens de opleiding heb je een goed werkende laptop nodig.

Opleidingskosten

Ben je jonger dan achttien jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Vanaf je achttiende jaar zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Vanwege de coronacrisis neemt de overheid een aantal maatregelen om studenten te helpen. Eén van die maatregelen is dat er voor schooljaar 2022-2023 vijftig procent korting wordt gegeven op het lesgeld. Meer informatie hierover is te vinden op de website van DUO.

Het lesgeld voor BOL-opleidingen voor schooljaar 2021-2022 is € 608,- (de helft van € 1.216,-).

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Lesgeld 2022-2023

De bedragen voor schooljaar 2022-2023 zijn op dit moment nog niet bekend. Het afgelopen schooljaar is door de overheid 50 procent korting gegeven op het lesgeld. Afhankelijk van eventuele coronamaatregelen kan het zijn dat wederom een korting wordt gegeven. Ga voor de zekerheid uit van de normale lesgelden. Zodra meer bekend is, zullen wij dat op onze website publiceren.

Bestellen leermiddelen
Voor het bestellen van leermiddelen kun je terecht bij Studers. Bekijk en lees de instructie.
Meer informatie over de kosten van leermiddelen.

Laptop
Voor je opleiding heb je een laptop nodig. Wat moet je laptop kunnen?

Zijn de kosten een probleem?
Zijn de kosten voor leermiddelen voor je ouder(s)/verzorger(s) misschien een probleem? Check of je gebruik kunt maken van de Regeling voorziening leermiddelen.

Voor sommige opleidingen heb je aanvullende kosten. Waar moet je rekening mee houden bij jouw opleiding?

 

Vervolgopleidingen

 • Hogere Hotelschool

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Studie in Cijfers

Je studietijd is een tijd waarin je vrienden maakt, ontdekt waar je goed in bent, wat je leuk vindt en plannen maakt voor je toekomst. Het is dan ook belangrijk om je keuze te bepalen op basis van verschillende invalshoeken. Wil je weten hoe tevreden studenten zijn over MBO Amersfoort, je kansen op een baan of hoeveel studenten doorstromen naar een vervolgopleiding? Klik hier voor de laatste informatie.