‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Gastheer/gastvrouw

Aanmelden BOL Aanmelden BBL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25168
Leerweg: BOL, BBL
Niveau: 2
Duur opleiding: 2 jaar
Startdatum: Augustus

Ben jij een harde werker en werk je ook graag samen? Als gastheer/gastvrouw ben je pas tevreden als jouw gasten tevreden zijn. Onregelmatige werktijden vind je daarom geen probleem. Mensen vinden jou vriendelijk en zorgzaam.

Dit is jouw toekomst

Gasten voelen zich welkom in jullie restaurant of hotel. Daar zorg jij voor. Je ontvangt ze hartelijk en bedient ze attent. Jij bent steeds op de juiste momenten aanwezig om het ze naar de zin te maken. Als gasten niet weten wat ze moeten kiezen, geef jij advies. Soms zijn gasten niet tevreden. Maar jij zorgt ervoor dat iedereen toch tevreden naar huis gaat.

Zo ziet jouw opleiding eruit

Je kunt deze opleiding bij ons in de BOL en in de BBL doen. BOL betekent beroepsopleidende leerweg: je hebt nog geen baan, maar je leert het vak op school in een van onze bijzondere onderwijsbedrijven zoals Leerhotel Het Klooster. Verder loop je stages en volg je theorielessen.

BBL betekent beroepsbegeleidende leerweg: dan werk je een groot deel van de week al bij een erkend leerbedrijf in de horeca. De overige 6 tot 8 uur volg je theorie- en praktijklessen in de leslokalen op een van de locaties van Hotelschool Amersfoort. Zo heb jij al praktijkervaring als je straks op zoek gaat naar een baan.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een gastheer/gastvrouw (niveau 2) precies moet kunnen. Dit bestaat uit kerntaken binnen een basis- en een profieldeel en verschillende keuzedelen. Je vindt ze in het overzicht hieronder.

Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

 • Je serveert en bereidt dranken en gerechten
 • Je voert voorbereidende en afrondende werkzaamheden uit
 • Je neemt reserveringen aan
 • Je ontvangt, adviseert en neemt afscheid van gasten
 • Je creëert een passende sfeer
 • Je werkt met de kassa
 • Je controleert, beheert, bestelt en ontvangt de voorraad

Verplichte vakken bij deze opleiding zijn: vaktheorie, Engels, Nederlands, rekenen, en loopbaan en burgerschap.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

 • vmbo basisberoepsgerichte-, vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo
  theoretische leerweg of
 • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
 • diploma entree-opleiding (mbo niveau 1)

Opleidingskosten

Ben je jonger dan achttien jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Vanaf je achttiende jaar zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Het lesgeld voor BOL-opleidingen voor schooljaar 2022-2023 is € 1.239,-.

Het lesgeld voor BBL-opleidingen voor schooljaar 2022-2023 is voor:

 • Entree- en basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2) € 258,-.
 • De vak-, middenkader- en specialistenopleiding (niveau 3 en 4) € 624,-.

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Bestellen leermiddelen
Voor het bestellen van leermiddelen kun je terecht bij Studers. Bekijk en lees de instructie.
Meer informatie over de kosten van leermiddelen.

Laptop
Voor je opleiding heb je een laptop nodig. Wat moet je laptop kunnen?

Zijn de kosten een probleem?

Bij MBO Amersfoort kun je met financiële vragen terecht bij het Financieel Spreekuur (FIS). Zij denken met je mee over de mogelijkheden. Stuur je vraag per mail naar FIS@mboamersfoort.nl of WhatsApp of bel naar 06-15 28 32 14.

Voor sommige opleidingen heb je aanvullende kosten. Waar moet je rekening mee houden bij jouw opleiding?

 

Vervolgopleidingen

Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw (niveau 3)

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Studie in Cijfers

Je studietijd is een tijd waarin je vrienden maakt, ontdekt waar je goed in bent, wat je leuk vindt en plannen maakt voor je toekomst. Het is dan ook belangrijk om je keuze te bepalen op basis van verschillende invalshoeken. Wil je weten hoe tevreden studenten zijn over MBO Amersfoort, je kansen op een baan of hoeveel studenten doorstromen naar een vervolgopleiding? Bekijk dan de laatste informatie van de BBL-opleiding en BOL-opleiding.