‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Facilitair leidinggevende

Aanmelden BOL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25608
Leerweg: BOL
Niveau: 4
Duur opleiding: 3 jaar
Startdatum: Augustus

Ben je gastvrij, servicegericht en dienstverlenend? En vind je het leuk om met mensen te werken? Misschien is de opleiding Facilitair leidinggevende iets voor jou! Je zorgt er graag voor dat alles goed geregeld is en moet goed kunnen organiseren. Verder werk je efficiënt, neemt je uit jezelf verantwoordelijkheid en ben je representatief.

 

Dit is jouw toekomst

Als facilitair leidinggevende werk je bijvoorbeeld in een school, zorginstelling, ziekenhuis, hotel of kantoor. Maar je kunt ook aan de slag op een vakantiepark, bij een evenementenlocatie of op het vliegveld. Je zorgt voor een soepel draaiende organisatie waar alles goed geregeld wordt. Waar klanten en gasten ontzorgd worden en optimaal kunnen werken of genieten van waar zij mee bezig zijn. Het beroep is heel divers en geen dag is hetzelfde. Je werkt bijvoorbeeld op het gebied van:

– catering
– receptie
– service
– schoonmaak
– veiligheid
– voorraad en logistiek
– evenementenorganisatie
– onderhoud en inrichting van gebouwen

Bekijk deze video als je meer wilt weten over de opleiding medewerker facilitaire dienstverlening of facilitair leidinggevende.

Zo ziet jouw opleiding eruit

Bij de opleiding Facilitair leidinggevende ga je leren en werken (stage). Zo’n opleiding heet beroepsopleidende leerweg (BOL). Op school krijg je theorie- en praktijklessen. Het eerste jaar leer je vooral de uitvoerende kant van facilitaire dienstverlening: op school en in onderwijs in bedrijf. In het tweede jaar leer je de managementkant, tijdens je stage en door opdrachten uit te voeren. Het derde jaar ga je verder met de managementopdrachten. Je sluit je opleiding af met een stage.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een facilitair leidinggevende precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken. Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

  • Je coördineert facilitaire werkzaamheden
  • Je geeft leiding en voert beheerstaken uit

Verplichte vakken bij de opleiding Facilitair leidinggevende zijn: Nederlands, rekenen, Engels en loopbaan en burgerschap.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

  • vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo theoretische leerweg of
  • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
  • diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3) vergelijkbaar beroep

Opleidingskosten

Ben je jonger dan achttien jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Vanaf je achttiende jaar zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Het lesgeld voor BOL-opleidingen voor schooljaar 2022-2023 is € 1.239,-

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Bestellen leermiddelen
Voor het bestellen van leermiddelen kun je terecht bij Studers. Bekijk en lees de instructie.
Meer informatie over de kosten van leermiddelen.

Laptop
Voor je opleiding heb je een laptop nodig. Wat moet je laptop kunnen?

Zijn de kosten een probleem?
Bij MBO Amersfoort kun je met financiële vragen terecht bij het Financieel Spreekuur (FIS). Zij denken met je mee over de mogelijkheden. Stuur je vraag per mail naar FIS@mboamersfoort.nl of WhatsApp of bel naar 06-15 28 32 14.

Voor sommige opleidingen heb je aanvullende kosten. Waar moet je rekening mee houden bij jouw opleiding?

 

Vervolgopleidingen

  • Hbo Facility Management
  • Integrale beveiligingskunde
  • Vrijetijdsmanagement
  • Communicatie

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Studie in Cijfers

Je studietijd is een tijd waarin je vrienden maakt, ontdekt waar je goed in bent, wat je leuk vindt en plannen maakt voor je toekomst. Het is dan ook belangrijk om je keuze te bepalen op basis van verschillende invalshoeken. Wil je weten hoe tevreden studenten zijn over MBO Amersfoort, je kansen op een baan of hoeveel studenten doorstromen naar een vervolgopleiding? Klik hier voor de laatste informatie.