‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Allround medewerker facilitaire dienstverlening

Aanmelden BOL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25609
Leerweg: BOL
Niveau: 3
Duur opleiding: 2 jaar
Startdatum: Augustus

De allround facilitair medewerker, is allround met een hoofdletter A. Je bent namelijk hét aanspreekpunt voor allerlei bedrijven en instellingen. Zoals scholen, hotels, zorginstellingen en nog veel meer! Doordat veel grote bedrijven facilitair medewerkers in dienst hebben, kun je op veel plaatsen aan de slag. Ben jij na deze opleiding nog niet klaar en wil jij je graag ontwikkelen binnen het leidinggeven? Stroom dan door naar de niveau 4 opleiding Facilitair leidinggevende.

Dit is jouw toekomst

In de functie van allround medewerker facilitaire dienstverlening, zorg je ervoor dat alles op rolletjes loopt binnen het gebouw. Je ondersteunt de leidinggevende. Geen dag is hetzelfde, want je werkzaamheden zijn sowieso divers en afhankelijk van de instelling waar je voor werkt. Je kunt in elk geval denken aan ondersteuning bij: postdistributie, administratief werk, voorraadbeheer, catering en receptiewerk. Daarnaast draag je bij aan de gastvrijheid en uitstraling van het pand. Voor klanten ben je daarom onmisbaar. Veel klanten kennen jou persoonlijk.

Zo ziet jouw opleiding eruit

Bij de opleiding Allround Medewerker Facilitaire dienstverlening ga je leren en werken (stage). Dat is een opleiding in de beroepsopleidende leerweg (BOL). Op school krijg je theorie- en praktijklessen.

Het eerste jaar leer je vooral de uitvoerende kant van facilitaire dienstverlening: op school en in onderwijsbedrijf Leerhotel Het Klooster. Je komt dan meer te weten over de werkzaamheden in de praktijk zoals banqueting, housekeeping en catering. In het tweede jaar leer je de managementkant, tijdens je stage en door opdrachten uit te voeren.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat je als Allround medewerker facilitaire dienstverlening precies moet kunnen. Dit zijn de kerntaken. Tijdens de opleiding werk je aan de volgende beroepsspecifieke kerntaken:

Verricht facilitaire werkzaamheden

 • Bevordert de veiligheid
 • Faciliteert bijeenkomsten
 • Onderhoudt contact met interne en externe klanten en leveranciers
 • Onderhoudt ruimten en apparatuur
 • Signaleert klachten en verbeterpunten en handelt deze af
 • Verwerkt gegevens met informatiesystemen
 • Voert logistieke werkzaamheden uit
 • Organiseert de werkzaamheden

Bewaakt het budget en te behalen doelen

 • Plant werkzaamheden
 • Stemt af met de leidinggevende
 • Werkt met lerende medewerkers en stagiairs

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

 • vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo theoretische leerweg of
 • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
 • diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2)

Opleidingskosten

Ben je jonger dan achttien jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Vanaf je achttiende jaar zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Vanwege de coronacrisis neemt de overheid een aantal maatregelen om studenten te helpen. Eén van die maatregelen is dat er voor schooljaar 2021-2022 vijftig procent korting wordt gegeven op het lesgeld. Meer informatie hierover is te vinden op de website van DUO.

Het lesgeld voor BOL-opleidingen voor schooljaar 2021-2022 is € 608,- (de helft van € 1.216,-).

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Lesgeld 2022-2023

De bedragen voor schooljaar 2022-2023 zijn op dit moment nog niet bekend. Het afgelopen schooljaar is door de overheid vijftig procent korting gegeven op het lesgeld. Afhankelijk van eventuele coronamaatregelen kan het zijn dat wederom een korting wordt gegeven. Ga voor de zekerheid uit van de normale lesgelden. Zodra meer bekend is, zullen wij dat op onze website publiceren.

Bestellen leermiddelen
Voor het bestellen van leermiddelen kun je terecht bij Studers. Bekijk en lees de instructie.
Meer informatie over de kosten van leermiddelen.

Laptop
Voor je opleiding heb je een laptop nodig. Wat moet je laptop kunnen?

Zijn de kosten een probleem?
Bij MBO Amersfoort kun je met financiële vragen terecht bij het Financieel Spreekuur (FIS). Zij denken met je mee over de mogelijkheden. Stuur je vraag per mail naar FIS@mboamersfoort.nl of WhatsApp of bel naar 06-15 28 32 14.

Voor sommige opleidingen heb je aanvullende kosten. Waar moet je rekening mee houden bij jouw opleiding?

 

Vervolgopleidingen

Ga je direct werken dan kun je aan de slag bij hotels, op congressen en beurzen, op festivals, evenementen en in het bedrijfsleven.

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Studie in Cijfers

Je studietijd is een tijd waarin je vrienden maakt, ontdekt waar je goed in bent, wat je leuk vindt en plannen maakt voor je toekomst. Het is dan ook belangrijk om je keuze te bepalen op basis van verschillende invalshoeken. Wil je weten hoe tevreden studenten zijn over MBO Amersfoort, je kansen op een baan of hoeveel studenten doorstromen naar een vervolgopleiding? Bekijk dan de laatste informatie van de BBL-opleiding en BOL-opleiding.